> publicatie.php?nr=1

Publicatie

4 november 2015

Het orgel en zijn bespeler (2): Peter Kuijt

Lokhorstkerk Leiden

Peter Kuijt voor het Lokhorst-orgel in Leiden
In deze rubriek wordt een jaar lang maandelijks een Doopsgezind orgel in het zonnetje gezet. 
In overleg met de Doopsgezinde Organistenkring, die dit jaar precies 25 jaar bestaat, is een selectie gemaakt uit de meer dan honderd orgels waar Doopsgezinden in Nederland wekelijks naar luisteren: het oudste, het kleinste, het nieuwste, het mooiste, een monument, geen monument, zojuist gerestaureerd, nodig aan restauratie toe, of bijna verkocht... Deze keer: het Mitterreiter-orgel in de Lokhorstkerk Leiden


DoRe gemeente Leiden 
Locatie: Pieterskerkstraat 1, Leiden 
Te beluisteren op: zondagochtend 1.15 uur ( dienst) 
Interview met Peter Kuijt. Organist sinds 2005

Peter Kuijt voor het Mitterreither Orgel (Foto: Aviva Boissevain)

 

Peter Kuijt: 'Het orgel heeft twee gezichten'

 

    Aviva Boissevain
Dit orgel is het eerste instrument dat er kwam, 125 jaar nadat de kerk in gebruik was genomen. Het is van de Oostenrijkse orgelbouwer Mitterreither, een leerling van Mareau, bouwer van het orgel in de Sint Janskerk te Gouda. Het werd ingewijd tijdens de morgendienst van 2 oktober 1774, waarbij men meteen van de feestelijke gelegenheid gebruik maakte door de psalmberijming van Datheen in te ruilen voor de nieuwe berijming van de 'Heerschende Kerk'. 
Bij een ingrijpende wijziging van de kerkzaal in de 19e eeuw verplaatste men het orgel van de westwand naar de zuidwand waar het nu zit, tegenover de kansel. Het meubel is nog helemaal in originele staat. Bijzonder is het front, in combinatie met de eraan vast gebouwde galerij: een van de best bewaarde voorbeelden uit de laat-rococo stijl.
Op 12 januari 1807 werd Leiden getroffen door een ramp: aan het Rapenburg vloog een schip met 37.000 pond buskruit de lucht in. De schade was enorm, ook voor dit orgel: de sierpotten vielen van de kas en door ingevallen gruis werd het onbespeelbaar. Tijdens de restauratie daarna is het uitgebreid met een tweede klavier.

Opleiding

Organist Peter Kuijt studeerde orgel bij Jaco van Leeuwen (cantor-organist Noordwijk) en volgde cursussen bij Christiaan Ingelse, stadsorganist van Gouda, en Cor Ardesch, stadsorganist van Dordrecht. Daarnaast studeerde hij Kerkmuziek bij Drs. Arie Eikelboom. Hij volgde improvisatielessen 17e en 18e eeuwse muziek bij Erik van Bruggen, cantor-organist van de Waalse Kerk. Ook studeerde hij algemene verpleegkunde.
Kuijt: Voordat ik in Leiden kwam was ik organist van diverse historische orgels in Katwijk (o.a. het Van Assendelft-orgel uit 1765).

Galante stijl

In mijn muziekkeuze laat ik mij altijd leiden door het orgel dat ik bespeel. Dit orgel is tien jaar geleden ingrijpend gerestaureerd. De klank is lieflijk, waardoor het zich goed leent voor kamermuziek. Vooral de fluiten klinken erg mooi. Dit maakt het geschikt voor de sierlijke muziek uit de "galante stijl" van componisten als Carl Philipp Emanuel Bach. Tegelijkertijd heeft het ook zwaarte. Een orgel met twee gezichten dus. Buiten de reguliere kerkdiensten is het te beluisteren tijdens Open Monumentendag, de Leidse Orgeldag en de Open Dag van de Stichting ‘Langs Leidse Kerken’. Ook organiseert de Lokhorstkerk samen met de Waalse Kerk minimaal tweemaal per jaar wandelconcerten.

 


Voor meer publicaties zie het publicatieoverzicht

 
  Meer informatie  
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2022 Doopsgezind.nl .