> service > masterclass cornet in ijlst

Masterclass Cornet in IJlst

uitleg: De voorbeelden zijn gebaseerd Op NLB 629 
(Tussentijds 77)

Op Nederlandse orgels begint de Cornet normaliter op cl. Op oude Engelse, Spaanse en Zuidnederlandse orgels begon de Cornet op cisl.
Bij gebruik van de Cornet moet de begeleiding altijd lager zijn dan de laagste toon van de Cornet (Kijk dus uit bij het spelen van Engelse Voluntaries, bij A. van den Kerckhoven en Oudspaanse muziek).

 

Voor de gemeentezangbegeleiding zijn er de volgende mogelijkheden:

  1. Speel de melodie eenstemmig met de rechterhand.
  2. Speel melodie en bas van een bestaande of geïmproviseerde vierstemmige zetting.
  3. Speel de melodie met de rechterhand en de bas 20 laag mogelijk in het pedaal. Pak met de linkerhand zoveel mogelijk: accoordtonen, waarbij de linkerhand dus onder cl moet blijven. Zorg voor een harmonisch correcte bas, maar trek je in de linkerhand niets aan van parallelle quinten en octaven. De veel voorkomende halve pedalen zijn het gevolg van deze begeleidingspraktijk, die tot in de 19e eeuw heel gebruikelijk was. Het lukt het beste bij eenvoudige harmonisaties, b.v, volgens het systeem "In goede harmonie",
  4. Als je vindt dat het allemaal te zwaar en te log klinkt (ons gemeentezangtempo is veel hoger dan dat in de bouwtijd van het orgel in de Doopsgezinde kerk te IJlst), kun je ook een driestemmige zetting maken door nog steeds de melodie met de rechterhand en de bas met de linkerhand te spelen en dan in de linkerhand er nog l toon bij te nemen. Probeer zoveel mogelijk volledige drieklanken te vormen, maar schrik niet van open quinten of alleen octaven. Vermijd tertsverdubbeling en tertsen lager dan c in het klein octaaf.
  5. Een goede mogelijkheid biedt het spelen van tertsen in de linkerhand. Dit idee ontleen ik aan het eerste hoofdstukje uit "Voorspelen in de Eredienst" van Willem Vogel. Je moet er dan wel voor zorgen, dat er een drieklank (grondligging of sext-ace.) ontstaat, of dat één van de begeleidingstonen dezelfde is als de melodietoon.

 

Succes gewenst! Folkert Binnenma (IJlst, 31 mei 2008).

 
  Meer informatie  
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl