> verslag.php?nr=14228&stuurdoor

Excursie

terug naar het excursieoverzicht

11 februari 2012

Orgel excursie Rotterdam

DOOPSGEZINDE ORGANISTEN KRING

Orgelexcursie Rotterdam

Zaterdag 11 februari waren er weer een aantal organisten op Orgelpad gegaan in de stad Rotterdam.

Organisten die o.a. werkzaam zijn in Doopsgezinde Gemeenten.
Ondanks de geringe opkomst, was het enthousiasme zeer groot. Ook het enthousiasme van de gastorganisten , Wouter Blacquiere van de Oud Katholieke Paradijskerk en Wout Bosschaert van de Doopsgezinde Gemeente, was zr goed waarneembaar.Na een heldere inleiding, en bespeling van beide gastorganisten mochten de deelnemers zelf aan de klavieren. Hierbij werden ook wat tips en aanwijzingen gegeven. Het was natuurlijk wel een excursie!Het was een boeiende, leerzame, en zeker een prettige dag die weer goed georganiseerd was.
Ik zelf zie nu al weer uit naar de volgende organistendag.

Op de foto's :


het Flentrop orgel (1954) in de Doopsgezinde gemeente en
het orgel in de Oud-Katholieke Paradijskerk, Wouter Blacquiere aan zijn orgel
en idem Jan Uiterwijk aan dit zelfde orgel

Nico Kunnekes, Meppel


Orgel excursie Rotterdam 11-2-2012Op zaterdag 11 februari a.s. bent u om 10.30 u welkom in de Paradijskerk aan Nieuwe Binnenweg 25 te Rotterdam (de kerk is bereikbaar via tramlijn 4 en 7. via de metro uitstappen bij de halte eendrachtsplein.

Wouter Blacquiere, de organist van de Paradijskerk zal u welkom heten in deze bezienswaardige Oud-Katholieke kerk met een prachtig barokinterieur en een dito orgel, in 1720-1721 gebouwd door Matthias Verhofstad uit Gemert. De eiken orgelkast werd door de Vlaming Pluskens rijk versierd met snijwerk. Het orgel werd in 1827 en 1857 gerestaureerd door de firma Btz .In 1910 werd het orgel overgebracht naar de kerk aan de Nieuwe Binnenweg. Het ontsnapte daardoor aan het bombardement van het centrum van Rotterdam in mei 1940. In 1972 werd het orgel opnieuw gerestaureerd. In 2007 heeft een groot onderhoud aan het orgel plaatsgevonden.

Het orgel leent zich onder meer erg goed voor de vertolking van de Franse Romantiek (Franck e.a.) Ik heb dan ook aan Wouter gevraagd zijn introductie en demonstratie binnen deze thematiek te plaatsen. Na zijn bespeling krijgt u uiteraard ruim de gelegenheid om zelf dit klankrijke orgel te bespelen. Ik zou zeggen: neem uw literatuur uit deze periode en later mee.

Tussen de middag kunnen wij onze zelf meegebrachte lunch met elkaar gebruiken in de Paradijskerk, waarna we om 13.30 u verwacht worden in de Doopsgezinde kerk aan de Noormolenwerf 3.

Het Flentrop-orgel van deze kerk met 23 stemmen werd in 1954 in gebruik genomen. Enkele registers werden pas in 1957 gerealiseerd. Bij een revisiebeurt in 1994 zijn de tongwerken gewijzigd en is het orgel geherintoneerd.
Wout Bosschaart de organist van de Doopsgezinde gemeente Rotterdam zal in zijn introductie en bespeling meer de nadruk leggen op de orgelmuziek uit de tijd, waarin het orgel gebouwd werd, de neo-barokke orgelmuziek. Dus dan kunt u naast de orgeliteratuur uit de barok muziek van o.a. Pepping en Micheelsen uit uw tas halen


Voor meer verslagen zie het activiteitenoverzicht

 
Meer informatie
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl .