> verslag.php?nr=14338&stuurdoor

Excursie

terug naar het excursieoverzicht

26 maart 2011

Studiedag Amersfoort

Orgeldag op zaterdag 26 maart 2011 in Amersfoort en Bunschoten

Voor deze dag hebben we de medewerking gekregen van de bekende organist Willem van Twillert, verbonden aan de Doopsgezind/Remonstrantse gemeente te Amersfoort en dus ook nog eens lid van de Doopsgezinde organistenkring. Info: www.willemvantwillert.nl

Willem van TwillertWe starten de dag om 10.30 u in de kerk van de instelling Zon en Schild te Amersfoort. Op het fraaie Blank-orgel gaan de deelnemers allerlei aspecten van begeleiding van gemeentezang verkennen en oefenen, waarbij Willem van Twillert onze enthousiaste en deskundige gids is. Ook het begeleiden van nieuwe of minder bekende liederen komt aan de orde.

Om 13.00 u zijn we te gast bij Henk Veldman, organist van de Lutherse Gemeente in het hartje van Amersfoort. In dat kerkgebouw staat een bijzonder Batz-orgel. Henk Veldman demonstreert het en daarna kan het bespeeld worden.

Daarna gaan we om 14.00 u naar de Zuiderkerk in Bunschoten. Deze kerk bezit een flink orgel, van origine een Ambrost instrument uit 1844 met nog ouder pijpwerk , in 1984 gereconstrueerd en gerestaureerd door de firma Reil.

Bij dit prachtig instrument vertelt Willem van Twillert het een en ander over frasering en articulatie van Barok tot Romantiek en hij illustreert dit met werk van Bach en Mendelssohn. Daarna kunnen de deelnemers zelf meegenomen literatuur spelen, waarbij Van Twillert aanwijzingen en adviezen geeft over articulatie en frasering

Dit wordt een echte doe-dag dus , gericht op onze praktijk als organist, rond fraaie en bijzondere orgels. De dag is zo opgezet, dat iedereen kan meedoen, ongeacht spelniveau. Ook niet spelers zijn welkom. Onze gast-docent staat borg voor boeiend orgelspel en interessante informatie over de kern van onze taak als organist: het verantwoord ondersteunen van de gemeentezang en het stijlvol spelen van (al dan niet eenvoudige) orgelliteratuur in de dienst. De dag eindigt om 16.uur

docent/organist van de dag

Met Willem van Twillert, bepaald geen onbekende in Nederland Orgelland, hebben we een deskundige en bevlogen docent voor deze dag. Bovendien onze collega: hij is verbonden aan de Doopsgezind/Remonstrantse gemeente te Amersfoort. Info: www.willemvantwillert.nl

programma

10.15-10.30u: Ontvangst met koffie in het restaurant van de GGZ instelling Zon en Schild, Utrechteseweg 266 te Amersfoort. (zie bijgesloten routebeschrijving) Parkeren bij het hoofdgebouw, recht tegenover de hoofdingang
Restaurant (en kapel) liggen vanaf de hoofdingang gezien aan de rechterzijde naast elkaar.
10.30 u: Start ochtendprogramma "begeleiding van gemeentezang" in de kapel van Zon en Schild gelegen.
Zie bijlage voor gegevens Blankorgel.<DLInhoud programma:we verkennen en oefenen diverse aspecten van het begeleiden van gemeentezang zoals voorspel, intonatie, inzet, tempo en ritme, articulatie.U kunt thuis een lied of voorspel voorbereiden,Het begeleiden van nieuwe of minder bekende liederen komt eveneens aan de orde.

11.45 u:Lunchen we in het restaurant van Zon en Schild. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Overigens kent het restaurant vriendelijke prijzen,13.00 u:Zijn we in de Lutherse Kerk , Langestraat 61 in het centrum van Amersfoort (dichtstbijzijnde parkeergarages Beestenmarkt en Koestraat-zie parkeerkaartje).
Gastheer is Henk Veldman, organist van de kerk. Hij demonstreert het bijzondere Batz-orgel (zie bijlage), daarna kunnen wij zelf ook wat spelen.13.45 u:Vertrek naar de Zuiderkerk in Bunschoten.
Deze kerk bezit een flink orgel, van origine een Ambrost instrument uit 1844 met nog ouder pijpwerk, in 1984 gereconstrueerd en gerestaureerd door de firma Reil (zie bijlage )14.15 u:Bij dit prachtig instrument vertelt Willem van Twillert over frasering en articulatie van Barok tot Romantiek en hij illustreert dit met

  • (passages uit) de koraalvoorspelen Ich ruf' zu dir en Wachet auf ruft uns die Stimme
  • alsmede de eerste van de 8 Kleine Preludia en fugae van Bach,
  • de Tweede Sonate van Mendelssohn
  • en de Cantilene van Rheinberger.

Van de gespeelde muziek krijgt u kopieen waarop u aantekeningen kunt maken. Neem dus een potloodje mee.
U kunt naar www.youtube.com/watch?v=v7haqvoMbgc
en www.youtube.com/watch?v=Cas1jTPU7Cw surfen om te zien en horen hoe Van Twillert e.e.a. uitvoert.( het geluid van de tweede start pas na enige tijd)
Daarna kunnen we zelf meegenomen literatuur spelen, waarbij Willem Van Twillert aanwijzingen en adviezen kan geven over articulatie en frasering.16.00 u:sluiten we de dag af.

Dit wordt een echte doe-dag, gericht op onze praktijk als organist, bovendien rond fraaie en bijzondere orgels.
Iedereen kan meedoen, ongeacht spelniveau. Ook niet -spelers zijn welkom. Willem van Twillert staat borg voor boeiend orgelspel en interessante informatie over de kern van onze taak als organist: het verantwoord ondersteunen van de gemeentezang en het stijlvol spelen van (al dan niet eenvoudige) orgelliteratuur in de dienst.


Voor meer verslagen zie het activiteitenoverzicht

 
Meer informatie
contact maandblad sitemap
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl .