> verslag.php?nr=1

Excursie

terug naar het excursieoverzicht

21 augustus 2010

Jubileum excursie Groningen

EXCURSIE VAN DE DOOPSGEZINDE ORGANISTENKRING

zaterdag 21 augustus 2010:
Jubileum-orgeltocht in Groningen

 

Excursieleider was niemand minder dan Sietze de Vries, winnaar van talrijke orgelconcours waaronder het Internationale Improvisatieconcours in Haarlem.

 

Programma :
  • 11.00 uur:
het monumentale orgel van de Jacobikerk te Uithuizen (Schnitger 1700, HW, RP, PED 28 stemmen)
  • 12.30 uur:
lunch in de doopsgezinde Vermaning van Uithuizen
  • 14.00 uur:
het niet minder illustere orgel van de Jacobuskerk van Zeerijp (Faber 1645 / Edskes/Blank 1979, HW, RP, PED ,19 stemmen).
  • 16.00 uur:
het hoogtepunt van de orgeltocht: het orgel van de Martinikerk te Groningen bezoeken (diversen 1450-1740, HW, RP, BW, PED 53 stemmen)

 

 

 

Martinikerk

Jürgen Ahrend en Sietse de Vries


Links:
Groningen: Martinikerk

Zeerijp

Uithuizen

 


Uitleg registratie Schnitger Hamburg


JUBILEUM-EXCURSIE
Doopsgezinde organistenkring “Pronkjewailen in 't Hoogelaand”

 

25 jaar geleden stond ondergetekende aan de wieg van de Doopsgezinde Organistenkring. In de afgelopen kwart eeuw heeft de kring bijeenkomsten georganiseerd op Fredeshiem en op vele andere plaatsen in Nederland. Dankzij de activiteiten van de Organistenkring hebben de leden in deze jaren een (klein) deel van Nederlands orgelpracht leren kennen.

In het kader van het jubileum had organisator Bert Geleijnse samen met organist/kerkmusicus Sietze de Vries voor de jubileumexcursie op 21 augustus een drietal zeer speciale orgels -in goed(?) Gronings “pronkjewailen” - uitgezocht in de orgelprovincie bij uitstek, de provincie Groningen.

De 21 deelnemers bezochten achtereenvolgens de Jacobikerk in Uithuizen, de Jacobuskerk in Zeerijp en als uitsmijter de Martinikerk in Groningen.
In de Jacobikerk in Uithuizen valt - naast het orgel - vooral het prachtige houtsnijwerk op. Het Arp-Schnitger orgel telt 28 stemmen en is destijds mede mogelijk gemaakt door de zeer welvarende en invloedrijke families Alberda van Menkema. Dit orgel is vrijwel in oorspronkelijke staat gebleven. De Groningse nuchter- en zuinigheid is niet altijd verkeerd. Het orgel is een tijdlang het grootste dorpsorgel in de provincie Groningen geweest.
Het Faberorgel in Zeerijp is - net als de binnenkant van de kerk - een lust voor het oog. De kerk is gebouwd in een tijd waarin duidelijk gotische elementen de overhand hebben gekregen in de Groningse Romano-Gotiek, aldus de website van de kerk. Als deze omschrijving u niks zegt, gaat u dan vooral zelf eens kijken.
Het imposante Arp-Schnitger orgel in de Martinikerk in Groningen is zowel visueel als instrumentaal zeer indrukwekkend. Het orgel bevat onderdelen van het oudste orgel van Europa (maar dat is niet te horen).
In alle drie kerken vertelde Sietze de Vries iets over de geschiedenis van de kerk en - uiteraard - over het orgel, waarna hij het orgel demonstreerde. Hij is een organist/kerkmusicus die prachtig kan improviseren. Zijn demonstraties van de orgels waren dan ook een lust voor het oor.
Na zijn demonstatie mochten de excursiedeelnemers zelf de orgels bespelen. Dat blijft toch een hele belevenis, met name het spelen op het imposante orgel in de Martinikerk. Dit spelen, maar ook het luisteren naar de collega-organisten maakten deze dag zeer geslaagd.    

Bert Dokter

 

 

Sietse de Vries op het Schitger orgel, Jacobikerk Uithuizen
Sietse de Vries op het Faber orgel, Jacobuskerk Zeerijpmet het luidsprekertje in de linker onderhoek kunt u het geluid luider maken


Voor meer verslagen zie het activiteitenoverzicht

 
  Meer informatie  
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl .