> verslag.php?nr=1

Excursie

terug naar het excursieoverzicht

6 april 2002

Excursie Lokhorstkerk Leiden

Verslag excursie organistenkring op zaterdag 6 april 2002 in Leiden

orgel Lokhorst kerk Leiden Op de zonnige maar koude zaterdagochtend van 6 april verzamelden zich een twintigtal deelnemers in de Lokhorstkerk in Leiden voor de voorjaarsexcursie van de Doopsgezinde Organistenkring.

Na een verwarmende ontvangst met koffie en koek stak gastheer Anton den Boer, organist van deze doopsgezinde kerk, van wal met een tweedelige inleiding. Eerst een stuk historie over de locatie van de kerk, de kerk zelf en de lotgevallen van het orgel. Vooral het hoe en waarom van de recente restauratie (1999) werden uitvoerig toegelicht.

Het tweede deel van Anton's inleiding behelsde het fenomeen het één-klaviers orgel met aangehangen pedaal, belemmering of uitdaging? Het antwoord was helder: uitdaging ! Gebruik makend van een wat aangepaste speeltechniek kan ook een eenvoudig instrument breed klinken en goed ondersteunen bij de gemeentezang. Speel de bas met de (linker-) voet in het groot-octaaf (C - d), de drieklank in de linkerhand (van d - c1 ) en de melodie in de rechterhand (c1 en hoger) om die extra "breedte" te bereiken. Deze speelwijze vergt uiteraard oefening, maar het effect is er naar, zoals door Anton overtuigend werd gedemonstreerd. Daarna was er ruimte om zelf te spelen en wind te trappen of, anders gezegd, de balgen te treden. Voor velen een nieuwe en verrijkende ervaring !

Na een voortreffelijke lunch togen wij gezamenlijk naar de Hooglandse Kerk. Na een welkom en historische inleiding door de koster (wat een enthousiasme !) speelde Anton weer een aantal interessante stukken om de mogelijkheden van zowel het orgel als een aangehangen pedaal te demonstreren. De eindconclusie kan niet anders zijn dan dat een instrument met aangehangen pedaal meer mogelijkheden biedt dan menigeen voor mogelijk hield. Na de thee was ook hier de mogelijkheid om het orgel zelf te bespelen.

Rond vier uur ging eenieder, zeer tevreden over het gebodene, zijns weegs. Tot het eerste weekend in oktober !

Helmich de Vries


Voor meer verslagen zie het activiteitenoverzicht

 
  Meer informatie  
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl .